Αποποινικοποίηση της Κάνναβης

2017 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού η κοινωνία θέτει νέα ερωτήματα για το τι θα πρέπει να είναι νόμιμο και τι όχι. Τι είναι ηθικό και τι όχι. Ένα από τα θέματα που πλέον συζητιέται σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο είναι η αποποινικοποίηση της κάνναβης. Ένα ακόμη φαινόμενο με έντονες αντιδράσεις που πρόκειται να δοκιμάσει την κοινωνία.

Ένα νέο κίνημα έχει ξεσπάσει σε Η.Π.Α και Ευρώπη σχετικά με την νομιμοποίηση της μαριχουάνα, ενώ σε Κολοράντο , Αλάσκα και Ουάσινγκτον έχει ήδη νομοθετηθεί. Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό επίπεδο σε Ισπανία, Ολλανδία και Πορτογαλία είναι νόμιμη η χρήση κάνναβης. Στην Ελλάδα ,ωστόσο, δεν έχει τεθεί ακόμα παρόμοιο ζήτημα.

Τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την αποποινικοποίηση εξετάζονται σοβαρά από τις κυβερνήσεις. Κύριο μέλημα της πολιτείας είναι η φροντίδα για την υγεία των πολιτών. Η κάνναβη, αν και μια επιβλαβής ναρκωτική ουσία, μπορεί πολλές φορές να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Γιατί λοιπόν να απαγορεύεται και αυτή της η χρήση;

Δεύτερο και κύριο επιχείρημα είναι πως η χρήση και μη χρήση μιας βλαβερής, για τον οργανισμό, ουσίας θα πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο απόφαση του ίδιου μας του εαυτού. Εξάλλου, η απαγόρευση της ελεύθερης βούλησης πάει κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένας σοβαρός λόγος που εξετάζεται από τους ηγέτες των κρατών και τους ωθεί στην νομιμοποίηση της μαριχουάνα είναι ότι με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα ελεγχθεί το μαύρο εμπόριο της ουσίας αλλά και θα ελαττωθεί η χρήση της από τους παθητικούς καταναλωτές της, μιας και λόγω της φορολογίας δεν θα είναι πλέον τόσο προσιτή. Θα σταματήσει επίσης και η διακίνηση της σε ανήλικους χρήστες.

Πολλοί επίσης υποστηρίζουν σαν μια δεύτερη άποψη πως η ουσία δεν είναι τόσο εθιστική όσο ο καπνός και το αλκοόλ και πιστεύουν πως ο χρήστης μπορεί να απεξαρτηθεί πιο εύκολα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως ουσίες πιο βλαβερές για τον οργανισμό είναι νόμιμες και πως είναι περισσότερα τα περιστατικά βίας λόγω μέθης παρά λόγω χρήσης κάνναβης.

Είναι όμως η αποποινικοποίηση της κάνναβης η σωστή απόφαση; Μήπως πρόκειται για μια απόπειρα των κρατών να πατάξουν το μαύρο χρήμα;

Όπως προαναφέρθηκε, το ευρύ κοινό έχει την αίσθηση πως η μαριχουάνα δεν είναι τόσο βλαβερή ουσία όσο η κοκαΐνη ή η ηρωίνη. Οι επιστήμονες, όμως, διαπίστωσαν μέσω πρόσφατης έρευνας πως η μακροχρόνια χρήση της συγκεκριμένης ουσίας οδηγεί στον εθισμό και την εξάρτηση. Επιπλέον, η διαδικασία απεξάρτησης συνοδεύεται από συμπτώματα απόσυρσης όπως άγχος, διαταραχές ύπνου και αίσθημα αποπροσωποποίησης .

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την απόφαση να νομιμοποιηθεί η κάνναβη είναι η αύξηση των οδικών ατυχημάτων. Καθώς η ανίχνευση των χρηστών υπό την επήρεια του ναρκωτικού είναι αρκετά δύσκολη, τα περιστατικά αμελούς και επικίνδυνης οδήγησης ολοένα και αυξάνονται.

Όπως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουν, η χρήση της μαριχουάνα είναι βλαβερή για την υγεία. Η απώλεια μνήμης δεν αποτελεί

μύθο, μιας και η κάνναβη φράζει τις αρτηρίες του εγκεφάλου. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αρρυθμία, ταχυπαλμία έως και καρδιακή προσβολή. Επίσης, ενώ ο καπνός φημίζεται για την καρκινογόνα επιρροή του στους πνεύμονες, η μαριχουάνα υπολογίζεται πως περιέχει περίπου τις διπλάσιες καρκινογόνες, χημικές ουσίες. Τέλος, η χρήση του ναρκωτικού συνδέεται και με ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη.

Συνοψίζοντας, ενώ η αποποινικοποίηση της κάνναβης έχει ιατρικά πλεονεκτήματα, η νόμιμη πώλησή της στο ευρύ κοινό θα προκαλέσει μεγάλη ταραχή. Η καλύτερη λύση, κατά την προσωπική μας άποψη, είναι να νομιμοποιηθεί η μαριχουάνα για ιατρικούς μόνο σκοπούς, καθώς θα βοηθήσει στην εξέλιξη στον συγκεκριμένου τομέα.

Παπακυριάκου Αριάδνη

Παπαγεωργίου Αλέξνδρος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s