Η κατάχρηση του διαδικτύου

Για τα παιδιά όπως και για τους ενήλικους, το Διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος χώρος ενημέρωσης και επιμόρφωσης, επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης αλλά και ψυχαγωγίας. Όμως ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης με το ίντερνετ, μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση.

Η παθολογική εξάρτηση από το ίντερνετ αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις που παρατηρείται κυρίως στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Τα τελευταία όμως χρόνια, το κοινωνικό αυτό πρόβλημα έχει εξαπλωθεί με γρήγορους ρυθμούς και στη χώρα μας. Ο εθισμός από το διαδίκτυο, μπορεί να συγκριθεί με άλλες εξαρτήσεις όπως ο αλκοολισμός ή η βουλιμία, ενώ έχει τα χαρακτηριστικά ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, με αρνητικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου.

Ακόμα για το πρόβλημα της υπερβολικής ενασχόλησης με το ίντερνετ, ευθύνονται συνήθως τα διαδικτυακά-ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπου ο κάθε παίκτης επιλέγει έναν χαρακτήρα-ήρωα, που τον εξελίσσει όσο περισσότερο παίζει. Έτσι το παιδί «αναγκάζεται» να παίζει όσο περισσότερο μπορεί, ώστε να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα που έχει επιλέξει και ,παράλληλα, να βρίσκεται συνδεδεμένο στο διαδίκτυο πολλές ώρες και κυρίως εκείνες που έχουν επιλέξει και οι υπόλοιποι παίκτες-χρήστες να βρίσκονται συνδεδεμένοι για να παίξουν όλοι μαζί.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα. Μια εθνική μελέτη που διεξήχθη από ομάδα σχολής του πανεπιστημίου του Στανφορντ, της ιατρικής είχε εκτιμηθεί ότι σχεδόν ένας στους οκτώ Αμερικανούς πάσχει από τουλάχιστον ένα σημάδι προβληματικής χρήσης του διαδικτύου. Σήμερα παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει σοβαρά την διαδικτυακή εξάρτηση ως νέα ασθένεια και απειλή και συνεχώς δημιουργούνται νέα κέντρα απεξάρτησης.

Ρεβίθη Γεωργία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s