ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ Η… QATAR(Α) ΤΟΥ

Μουντιάλ 2022

Ποιος θα πίστευε ότι θα βλέπουμε μουντιάλ τον Δεκέμβριο; Ποιος θα πίστευε ότι θα βλέπαμε μουντιάλ στο Κατάρ; Ποιος; Αυτά και πολλά άλλα θα αναλυθούν στις παρακάτω σελίδες…

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΝΑ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

            Όταν ανακοινώθηκε ότι η διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου θα γίνει στο Κατάρ και μάλιστα Χειμώνα πολλοί το πέρασαν για φάρσα. Κι όμως δεν ήταν. Το Κατάρ, όμως, είναι μια χώρα που ποδοσφαιρικά δεν έχει να επιδείξει απολύτως τίποτα, ωστόσο λόγω χρημάτων επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη.

            Το χειρότερο… σύμφωνα με τους Guardians τουλάχιστον 6500 μετανάστες που εργάζονταν στην κατασκευή των πολυτελέστατων γηπέδων σκοτώθηκαν μέσα στις οικοδομές. Στην πλειοψηφία τους οι νεκροί ήταν από την Ινδία, ενώ σε αυτή την «μαύρη» λίστα ακολουθούν: το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.

            Ο άλλοτε κορυφαίος ποδοσφαιριστής  Έρικ Καντονά μάλιστα, εξέφρασε ανοικτά όλα όσα σκέφτονται οι απλοί φίλαθλοι του ποδοσφαίρου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο 55χρονος Γάλλος δήλωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει καθόλου το Μουντιάλ αυτό. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ για εμένα. Το Κατάρ δεν είναι μια ποδοσφαιρική χώρα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας να φιλοξενηθεί αυτή η διοργάνωση σε μια χώρα που μπορεί να προωθηθεί και να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες με τις ΗΠΑ και με τη Νότια Αφρική. Στο Κατάρ δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Όλα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και όμως εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι μία επιχείρηση»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:ΤΑ … SOLD OUT ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

Το Κατάρ ξέρει ότι είναι το Κατάρ. Ήξερε ότι για ένα σωρό διαφορετικούς σοβαρούς λόγους όλοι αυτοί που δημιουργούν αυθεντική ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα στα γήπεδα δεν θα πατούσαν το πόδι τους εκεί. Και αυτά τα γνώριζε και η FIFA. Και όταν μπήκαν στο πιο άβολο, για εκείνους, κομμάτι της διεξαγωγής του Μουντιάλ, δηλαδή στην φάση των ομίλων – εκεί που είναι μεγάλο το πλήθος των αγώνων και άρα δύσκολο να γεμίσουν τα γήπεδα ποδοσφαιρικούς θεατές, έπρεπε να επινοήσουν μια μέθοδο για να μας πείσουν ότι όλα κυλούν ομαλά.           

Μια καλή τηλεσκηνοθεσία κρατά τα μάτια του τηλεθεατή μακριά από εικόνες με άδειες κερκίδες, αυτές που μετέδωσαν τα φωτογραφικά πρακτορεία σε όλο τον πλανήτη. Ξαφνικά ανακοινώθηκαν νέες χωρητικότητες των γηπέδων, που είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί – το Lusail Stadium δεν χωρά τελικά 80.000 θεατές, χωράει 88.966, δηλαδή τους είχαν «ξεφύγει» 9 χιλιάδες θέσεις στο μέτρημα. Το ίδιο συνέβη και με το Al Bayt Stadium, που δεν χωράει 60.000 θεατές αλλά 68.895.  Όλα τα «σαραντάρια» γήπεδα χωρούν 44-45 χιλιάδες θεατές. Και περιέργως πως, στα περισσότερα παιχνίδια ανακοινώνεται sold out παρόλο που ακόμη και με αυτή την τηλεσκηνοθεσία καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν κενά, όπως συνέβη στο Μαρόκο – Κροατία, από όπου είναι η φωτογραφία, με τη FIFA να ανακοινώνει προσέλευση 59.407 θεατών. Η FIFA, ανακοινώνει 94% πληρότητα στην 1η αγωνιστική και ότι έχουν πουληθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια εισιτήρια. Και επειδή αυτή η διοργάνωση έπρεπε να επικοινωνήσει και ένα ρεκόρ προσέλευσης, προκειμένου να πείσει ότι όλα έχουν πάει υπέροχα, μας ανακοίνωσαν ότι στο Αργεντινή – Μεξικό συγκεντρώθηκαν 88.966 θεατές και επετεύχθη το μεγαλύτερο ρεκόρ προσέλευσης θεατών στην ιστορία του Μουντιάλ των τελευταίων 28 ετών, μετά τον τελικό του 1994 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (91.194).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

            Και πάμε στα ποδοσφαιρικά… Στους ομίλους είδαμε ομάδες να τα πηγαίνουν απρόσμενα καλά, Σαουδική Αραβία, Μαρόκο, Αυστραλία, Ν.Κορέα και ομάδες που δυσαρέστησαν, Βέλγιο, Γερμανία, Σερβία, Ουρουγουάη.

            Η Σαουδική Αραβία έκανε την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της εναντίον της εξαιρετικής Αργεντινής του Μέσι, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

            Το Μαρόκο κατάφερε το ακατόρθωτο αφού έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης αποκλείοντας τον Καναδά και το Βέλγιο στη φάση των ομίλων, την Ισπανία στους «16» και την Πορτογαλία στα προημιτελικά αφήνοντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο εκτός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

            Η Αυστραλία απέκλισε την Τυνησία αλλά και την Δανία ενώ αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την Αργεντινή.

            Η Ν. Κορέα, τα πήγε εξαιρετικά στη φάση των ομίλων κερδίζοντας μάλιστα στο τελευταίο παιχνίδι τους πορτογάλους και βγάζοντας έξω την Ουρουγουάη και την Γκάνα. Στους 16 αποκλείστηκε από την Βραζιλία με ένα επιβλητικό 4-1.

            Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε την Κροατία (φιναλίστ στο μουντιάλ της Ρωσίας, 2018), η οποία στους ομίλους μπορεί να είχε μόλις μία νίκη αλλά δεν έχασε σε κανένα παιχνίδι και αυτό ήταν αρκετό για να της δώσει το εισιτήριο για την επόμενη  φάση. Όπου εκεί απέκλισε τους Ιάπωνες, ενώ στα προημιτελικά κατάφερε να αποκλείσει την Βραζιλία την οποία όλοι θεωρούσαμε «φαβορί»…

            Τέλος υπήρξαν και απογοητεύσεις όπως η Γερμανία η όποια όπως και στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο δεν κατάφερε να περάσει ούτε καν από τους ομίλους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Το μουντιάλ είναι η καλύτερη ευκαιρία, κατά τη γνώμη μου, για να αναδειχθούν νέα ταλέντα. Ανάμεσα σε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές λίγοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν…

Τζουντ Μελιγχαμ
  1. Τζουντ Μελιγχαμ: Ο εξαιρετικός άγγλος μέσος με χαρακτηριστικά που θυμίζουν Μεσί, είναι αναμφίβολα ένας από τους διεκδικητές της χρυσής μπάλας και όλα αυτά… μόλις στα 19 του.
  2. Κίλιαν Εμπαπέ: Είναι λίγες οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τον  εικοσιτριάχρονο Γάλλο φορ αν και κατά τη γνώμη μου μπορεί να παίξει μέχρι και τερματοφύλακας. Έχει ήδη ξεπεράσει τα ρεκόρ των Ρονάλντο και Σόκρατες ενώ σύντομα θα φτάσει τον θρυλικό Πελέ.
  3. Κόντι Χάκπο: Είναι ένας ποδοσφαιριστής που σύντομα θα τον δούμε σε κάποιο κορυφαίο πρωτάθλημα, αφού με την εθνική του ομάδα (Ολλανδία) κατάφερε σε 5 αγώνες να βρει τα δίκτυα 3 φορές ενώ χαρακτηρίζεται από τους άγγλους δημοσιογράφους ως «ο νέος Μπέκαμ»
  4. Γκονσάλο Ράμος: Είναι 21 χρονών και παίζει για την εθνική της Πορτογαλίας. Έπαιξε στο παιχνίδι με την Ελβετία στη θέση του Κριστιάνο Ρονάλντο και έβαλε 3 γκολ ενώ ο προαναφερόμενος σε 5 αγώνες έβαλε μόλις 1.

ΠΗΓΕΣ:

Ο συντάκτης,

Κουκουνάρης Στέφανος

Σχολιάστε